napište nám objednavky@popapat.cz
nebo zavolejte +420 730 585 995

BlogČlánky

Benefity hořké čokolády pro zdraví

Ačkoli se čokoláda vyrábí přidáním tuků a cukrů ke kakau, obsahuje nespočet zdraví prospěšných látek. Lze tedy říct, že pojídání čokolády u televize patří do zdravého životního stylu? Pojďme se společně na čokoládu podívat a říct si, jak to s ní vlastně je.

Výrobní proces hořké čokolády spočívá v přidání tuků a cukrů ke kakau. K získání mléčné čokolády je zapotřebí přidat mléko. Pokud chceme mít opravdu jistotu, že se jedná o hořkou čokoládu, musíme na jejím obale hledat obsah kakaa větší než 70 %. Vyšší obsah kakaa znamená menší množství přidaného cukru. Toho si můžeme povšimnout na její chuti, kdy 98% hořká čokoláda má výraznou hořkou chuť. Na zadní straně obalu čokolády bychom také svoji pozornost měli věnovat složení. Na prvním místě by vždy mělo být kakao nebo jeho formy (kakaový prášek, kakaová drť, nebo kakaové máslo). Zároveň by měl být sloupeček složení co nejkratší.

Proč je čokoláda zdravá?

Hořká čokoláda je nejznámější pro své silné antioxidační účinky, které se dají přirovnat těm, které mají například borůvky nebo bobule acai. Tato i další informace nepatří mezi rady babky kořenářky, ale pochází vědeckých studií. Jako příklad můžeme uvést článek Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease od autorů David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali (1).

Nutriční hodnoty

100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70-80 % obsahuje kolem 600 kcal. Takové množství čokolády určitě nejíme denně, ale můžeme si na tomto příkladu ukázat, kolik minerálních látek obsahuje. Ve sto gramech najdeme 67 % DDP železa (DDP = doporučený denní příjem), 58 % DDP hořčíku, 89 % DDP mědi, 98 % DDP manganu a dále draslík, fosfor, zinek a selen. Mimo tyto zdraví prospěšné ionty kovů obsahuje zhruba 11 g vlákniny, správné množství nenasycených a mononasycených tuků a malé množství stimulantů, jako je kofein.

Obsah antioxidantů

Volné radikály jsou nepřítelem našeho těla. Obsahují totiž jeden elektron navíc a tím jsou velmi nestabilní a tudíž reaktivní. To znamená, že se rádi váží a reagují s jinou skupinou atomů a spouští tak řetězovou reakci. V makroměřítku jsou volné radikály příčinou různých chorob. Antioxidanty jsou skupinou látek, které proti těmto radikálům bojují. Čokoláda obsahuje skupinu flavanolů, polyfenolů a katechinů. Pro zajímavost jsou katechiny obsaženy i v zeleném čaji. Podle provedených výzkumů si antioxidanty čokolády vedou lépe než antioxidanty borůvek.

Redukce rizika srdečních chorob

Mezi jedny z příčin srdečních onemocnění vedoucí k infarktu či mrtvici je zachytávání cholesterolu v tepnách. A právě sloučeniny obsaženy v hořké čokoládě pomáhají proti oxidaci „zlého“ LDL (low density liquid). Tím výrazně snižují riziko těchto srdečních onemocnění. Dokonce jedna studie ukazuje, že příjem hořké čokolády více než 5x týdně snižuje toto riziko až o 57 % (2)!

Zvýšení funkce mozku

Hořká čokoláda zlepšuje proudění krve do mozku. Více krve v mozku vede k jeho větší aktivitě. Tento efekt není sice dlouhodobý, ale hodit se to může převážně studentům, kteří potřebují „vědomostní boost“ ke zkoušce. Kromě flavanolů k tomuto účinku přispívá kofein a teobromin.

Sečteno podtrženo…

Lze tedy říct, že hořká čokoláda našemu zdraví prospívá. Spořádat ji celou u televize nemusíme, ale malý čtvereček (cca 10 g, 60 kcal) můžeme přidat do ovesné kaše ke svačince, nebo „jenom tak“ ke kávě. V obchodě si dejme záležet na výběru a nebojme se si za kvalitu připlatit. Na závěr zde uvádíme citace ke dvěma v článku zmíněným publikacím.

  1. Djoussé L, Hopkins PN, North KE, Pankow JS, Arnett DK, Ellison RC. Chocolate consumption is inversely associated with prevalent coronary heart disease: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study. Clin Nutr. 2011 Apr;30(2):182-7. doi: 10.1016/j.clnu.2010.08.005.
  2. Katz DL, Doughty K, Ali A. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxid Redox Signal. 2011;15(10):2779-2811. doi:10.1089/ars.2010.3697

Poslední změna: 25.03.2021 - 01:00 Zpět
Kolik denně utratíte za jídlo?
  • Snídaně 50,-
  • Dopolední svačina 30,-
  • Oběd 120,-
  • Odpolední svačina 30,-
  • Večeře 100,-
  • Příprava jídla 30,-
  • Celkem 360,-

Ušetřete čas a energii na přípravu a peníze za nákup surovin.
Zdravé krabičky již od 259 Kč/den s dovozem ZDARMA.


Vybrané příběhy zákazníků

Karel Podnikatel
Zobrazit
Lucie Úřednice
Zobrazit
Milan IT technik
Zobrazit
Lýdie důchodce
Zobrazit

Recenze našich zákazníků

Adéla (Ostrava)

Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.

Marcela (Ostrava)
Dobrý den,
chtěla bych pochválit Vaše KRABIČKY- jste spolehliví, jídlo chutné a rozmanité. Při hubnoucím režimu, který jsem zvolila, jdou kila dolů. Nemusím se navíc starat, zda mám to či ono nakoupeno a čas strávený dříve v obchodě a přípravou jídla, mohu nyní věnovat relaxu po mé pracovní vytíženosti. Navíc vím, že jím pestrou a vyváženou stravu.
Marcela, Ostrava
Robert (Frýdek Místek)

Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.

zobrazit všechny recenze
Jídelní lístek Sobota 20.04.2024

Na tento den nerozvážíme krabičkovou stravu.

Zobrazit týden Skrýt
Jídelní lístek
Klientská zóna

Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.

Zaregistrovat se Skrýt
Klientská zóna

Připravili jsme pro Vás nový web

Připravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.


Pokud chcete zůstat na webu popapat.cz, okno můžete zavřít.
Zavřít okno Přejít na nový web