napište nám objednavky@popapat.cz
nebo zavolejte +420 730 585 995

BlogČlánky

Je rýže nejoblíbenější příloha?

Nejoblíbenější přílohou ke každému jídlu ve světě fitness je bezpodmínečně rýže. Snad každý má kamaráda nebo kolegu, který pravidelně nosí v krabičce „kuřecí s rýží“. Rozdíly mezi jednotlivými druhy, způsoby přípravy a mnoho dalších zajímavostí o rýži se dočtete ve dnešním článku.

Jeden z nejlepších a nejkvalitnějších zdrojů komplexních sacharidů je rýže. Podle statistik patří také mezi nejvíc konzumované potraviny na celém světě. Jednoletá bylina produkuje ve své výšce od 0,5 do 2 m tzv. obilky. Ty si můžeme představit jako jakýsi výživný plášť rýže. Obilky jsou zdrojem sacharidů, bílkovin, tuků, minerálních látek, vlákniny a některých vitamínů. Naproti tomu rýže neobsahuje lepek ani cholesterol a patří tak mezi nejméně alergenní potraviny. Dále obsahuje příznivé množství draslíku a sodíku. Díky malému množství tuků je lehce a rychle stravitelná.

Dělení podle zpracování

Po sběru se rýže zpracovává a odstraňují se obilky a klíčky. Tím samozřejmě dojde i k odstranění některých minerálů, vlákniny apod. Podle stupně omletí dělíme rýži na neloupanou, pololoupanou a loupanou. Pololoupanou rýži známe pod označením rýže natural neboli celozrnná. Rýže loupaná je zcela zbavena povrchových vrstev a je označována jako rýže bílá (rafinovaná). I když se nejedná jednoznačně o omletí, můžeme do této klasifikace zařadit i rýži parboiled. Tento proces spočívá v působení horké vody nebo páry pod tlakem na neloupanou obilku, usušení a následné omletí. Minerální látky a vitamíny tímto procesem pronikají z vnějších vrstev do zrn rýže, poté na povrchu zatvrdnou a dojde ke zpevnění. Parboiled rýže díky tomu tolik nelepí a zároveň si zachová nutričně hodnotné látky, které se jinak ztratí.

Tvary a druhy rýže

Obilovinu dělíme také podle tvaru na rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. S tvarem se do jisté míry mění i vlastnosti a použitelnost. Krátká a kulatá zrna se více rozvářejí a jsou lepivější. Dlouhá zrna naopak lépe drží svůj tvar a obsahují méně vody. Existuje mnoho druhů a odrůd rýže z nichž je u nás nejznámější basmati a jasmínová rýže. Díky dlouhým a úzkým zrnům je basmati rýže málo lepivá a také potřebuje kratší čas varu. Tím, že tolik nelepí, je vhodnější pro přílohy. Tento druh má také výbornou chuť. Jasmínová rýže má charakteristickou chuť a vůni po jasmínu. Po uvaření více lepí a je proto vhodnější pro přípravu sushi a rizot. Vhodné ke konzumaci jsou oba druhy, záleží jen na našem apetitu.

Vařit, nebo dusit?

Poslední otázkou může být, jak rýži správně připravit? Existují dvě nejpoužívanější tepelné přípravy rýže, a to vaření a dušení. Pro vaření je nejvhodnější dlouhozrnná rýže, která se v objemu 1,5 – 2 l vaří 15 až 20 minut. Scezením rýže dojde ke ztrátě části vitamínů a minerálních látek. Tím nechceme naznačit, že tento způsob přípravy je nevhodný. Jen je dobré vaření střídat s dušením. Dušení provedeme tak, že do hrnce vložíme rýži a vodu v poměru 1:1. Na mírném ohni dusíme zhruba 20 minut, nemícháme. Konec poznáme tak, že se veškerá voda vyvaří. Jelikož nesléváme, tak se tímto procesem přípravy zachovají vitamíny a minerální látky v rýži. Pokud doma vlastníme elektrický hrnec na rýži (rýžovar), tak dušení probíhá značně rychleji.


Poslední změna: 04.02.2021 - 01:00 Zpět
Kolik denně utratíte za jídlo?
  • Snídaně 50,-
  • Dopolední svačina 30,-
  • Oběd 120,-
  • Odpolední svačina 30,-
  • Večeře 100,-
  • Příprava jídla 30,-
  • Celkem 360,-

Ušetřete čas a energii na přípravu a peníze za nákup surovin.
Zdravé krabičky již od 259 Kč/den s dovozem ZDARMA.


Vybrané příběhy zákazníků

Lýdie důchodce
Zobrazit
Lucie Úřednice
Zobrazit
Karel Podnikatel
Zobrazit
Milan IT technik
Zobrazit

Recenze našich zákazníků

Adéla (Ostrava)

Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.

Marcela (Ostrava)
Dobrý den,
chtěla bych pochválit Vaše KRABIČKY- jste spolehliví, jídlo chutné a rozmanité. Při hubnoucím režimu, který jsem zvolila, jdou kila dolů. Nemusím se navíc starat, zda mám to či ono nakoupeno a čas strávený dříve v obchodě a přípravou jídla, mohu nyní věnovat relaxu po mé pracovní vytíženosti. Navíc vím, že jím pestrou a vyváženou stravu.
Marcela, Ostrava
Robert (Frýdek Místek)

Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.

zobrazit všechny recenze
Jídelní lístek Pátek 02.05.2025

Snídaně: Grahamový rohlík s vajíčkovou pomazánkou, ředkvičky a rukola
Svačina 1: Řecký salát s balkánem a olivami
Oběd: Tortilla plněná vepřovými nudličkami, fazolemi a sýrem
Svačina 2: Smoothie s medem, jahodami a mangem
Večeře: Kuřecí prso na cibulce s mrkví a hráškem, celozrnné těstoviny
6. jídlo: J20190312081855

Zobrazit týden Skrýt
Jídelní lístek
Klientská zóna

Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.

Zaregistrovat se Skrýt
Klientská zóna

Připravili jsme pro Vás nový web

Připravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.


Pokud chcete zůstat na webu popapat.cz, okno můžete zavřít.
Zavřít okno Přejít na nový web